Het gloednieuwe bezoekerscentrum Tabloo start een jaarlijkse traditie met lagere scholen uit Dessel en Mol.

Via het project 'Reporters van morgen' denken leerlingen na over het belang van kennisoverdracht van generatie op generatie, alsook over hoe en welke informatie bewaard moet worden.

'Reporters van morgen' sluit aan bij het oppervlaktebergingsproject voor radioactief afval in Dessel, vlak bij Tabloo.

Logisch, want de kennis over de bergingsinstallatie en het geborgen afval zal gedurende honderden jaren doorgegeven moeten worden.

"Concreet gaan leerlingen van het zesde leerjaar op zoek naar verhalen van oudere generaties en schrijven die neer", zegt Sigrid Eeckhout, coördinator communicatie en participatie bij NIRAS.

"Verhalen die de moeite zijn om te onthouden en door te geven, bijvoorbeeld van hun grootouders. Om hen hierbij te helpen werd samen met de vzw Creatief Schrijven een lespakket voor in de klas ontwikkeld. Ondertussen schreven meer dan tweehonderd leerlingen uit verschillende scholen hun verhaal neer."

Bij het project hoort ook een speciale dag in Tabloo voor de leerlingen én hun geïnterviewden. Met onder andere een bezoek aan de expo, een feestelijk moment in de theaterzaal en een leerrijke buitenactiviteit. Deze dagen vinden plaats op 10, 11 en 14 maart.

Sigrid Eeckhout: "De leerlingen zullen dan hun verhaal officieel overdragen aan Tabloo. Deze verhalen zullen gedurende tientallen en zelfs honderden jaren bewaard worden, onder andere op speciaal chloorvrij papier.

De werkgroep 'Levend geheugen' met vrijwilligers van de partnerschappen STORA en MONA neemt die taak op zich. Die werkgroep buigt zich over strategieën om de kennis over de bergingsinstallatie en het geborgen afval te bewaren en levendig te houden."

Over Tabloo

Het bezoekers- en ontmoetingscentrum Tabloo ligt op de Gravenstraat 3 in Dessel, vlak bij de plaats waar binnen enkele jaren radioactief afval veilig en voorgoed geborgen zal worden.

Centraal in Tabloo staat de interactieve expo over radioactiviteit, het beheer van radioactief afval en het onderzoek naar nucleaire toepassingen. Tabloo opent haar deuren voor het grote publiek vanaf 1 april. Meer info: www.tabloo.com.